Nieuwsbrief mei 2024

op

190123

ging Socrates in Sneek van start

Training

In 2024 introduceren we de uitgebreide training 'Ontdekken, Verdiepen en Meesterschap in socratische vaardigheden'. Deze drieluiktraining is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de kunst van socratische dialogen, van beginners tot gevorderden.

Op vrijdag 15 maart ging de training "Ontdekken" van start met vier gemotiveerde deelnemers. Inmiddels hebben zij deze module met succes afgesloten. Op zaterdag 25 mei 2024 start de 2e groep.

Terugblik

Ontdekken

Op vrijdag 12 april hebben we het drieluik Ontdekken afgesloten met het bekijken en bespreken van Plato's allegorie van de Grot, waarin Plato de 4 fases van bewustzijn omschrijft. Of was het toch Socrates? Tijdens de socratische dialoog doorlopen we de 3 eerste fases, die in de allegorie beschreven wordt. Maar dat niet alleen. In ieder klein onderzoekje dat je doet, doorloop je deze fases. Het is goed om bewust te zijn: in welke fase zit ik?

In oktober gaan we verdiepen. Verdiepen wat we Ontdekt hebben. Omdat een (on)geschoolde geest (on)vrij is.

Wil je meedoen aan deze ontdekkingsreis naar een beter begrip van jezelf en jouw leven? Je bent welkom om in mei en juni de Ontdekmodule te doen met mogelijkheid tot aansluiten in oktober. Laat je verrassen door de kracht van filosofische dialoog en zelfreflectie.

Denkkracht, enthousiasme en verbinding bij Socrates in Sneek

Donderdag 16 mei zorgde Socrates in Sneek weer voor een inspirerende avond. Deze keer geen dialoog maar retorica. Retorica is overtuigend spreken. Vrijmoedig spreken. Om deze vorm te verkennen hebben we een aantal oefeningen in retorica gedaan. Met zowel nieuwe gezichten als ervaren deelnemers. Tijdens het kapittelen ontstonden verhalen die raakten. Met onderwerpen waar het voor onze deelnemers echt om draait in het leven.

Ook de 2e retorica-oefening was een succes: in twee groepen bedachten we voor- en tegenargumenten voor stellingen zoals "het beste onderwijs heeft geen muren" en "tafelmanieren zijn belangrijk." Samen het denken rekken, denkkracht genereren, argumenten bedenken, beargumenteren, en uiteindelijk samen 1 visie formuleren.

De avond was een energieke mix van denkkracht, enthousiasme en verbinding. Een avond met oefeningen in vrijmoedig spreken. Maar wat is Vrijmoedigheid eigenlijk? Wat betekent dat voor jou? Dat gaan we onderzoeken op donderdag 20 juni. Ik kijk er naar uit! Jij ook?

Vooruitblik

Ontdekken

We nodigen je van harte uit om deel te nemen aan onze training 'Ontdekken', die van start gaat op zaterdag 25 mei, met vervolgsessies op 9 juni en 29 juni. Gedurende drie ochtenden dompelen we ons onder in het socratisch denken, waarbij de socratische dialoog centraal staat. Wat betekenen de stappen die we in deze dialoog zetten? Tijdens deze ochtenden ontdek je de betekenis van het goede leven, het onopvallende moment, en de allegorie van de grot. Nieuwsgierig geworden? Doe mee en ontdek het zelf!

De Stoicijnse school

In het weekend van 1/2 juni bezoek ik de Stoicijnse School om als deelnemer mee te doen aan de basis cursus Stoicijnse Levensfilosofie. Tijdens deze cursus bestuderen we de fundamenten van de Stoïcijnse theorie en praktijk. We filosoferen met elkaar en leren technieken die ons helpen veerkrachtig en open in het leven te staan.

Dialoog

Je bent welkom op donderdag 20 juni voor deelname aan de socratische dialoog. Dan belooft het weer een boeiende avond te worden met het thema: Vrijmoedigheid.

Benieuwd? Je bent van harte welkom bij Socrates in Sneek op:

donderdag 20 juni voor de dialoog met het thema Vrijmoedigheid

donderdag 19 september voor een variatie

Meld je aan, ik kijk er naar uit je te ontmoeten.

De activiteiten van Socrates in Sneek staan in het teken van socratische vaardigheden, kritisch denken en het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap.

Wat houdt dit in?

Socratische vaardigheden: gebaseerd op de methodiek van de filosoof Socrates. We stellen vragen en onderzoeken samen de betekenis en implicaties van woorden waar we waarde aan hechten.

Kritisch Denken: We dagen elkaar uit om verder te kijken dan onze eerste reacties en aannames, en zo tot diepere inzichten te komen.

Persoonlijk Leiderschap: Ontdek hoe inzicht in deze woorden kan leiden tot sterker persoonlijk leiderschap, zowel in professionele als persoonlijke contexten.

Of je nieuw bent in de wereld van de filosofie of een ervaren denker, jouw perspectief is waardevol en draagt bij aan de rijkdom van het gesprek. Ons doel is niet om te overtuigen, maar om samen te verkennen, te leren en te groeien.

Wij zorgen voor een warme en open sfeer waar iedereen zich welkom kan voelen. Neem gerust een vriend of collega mee die ook geïnteresseerd is in zinvolle gesprekken.

Vooropleiding of kennis is niet nodig

Locatie: Prinses Julianapark 5, 8601 GJ Sneek

Tijd: 19u - 21.30 uur; koffie & thee klaar vanaf 18.45 uur

deelnemersbijdrage voor socratisch café: 10 euro

De ruimte is beperkt dus aanmelden is gewenst. Aanmelden kan hier: socratischcafesneek@gmail.com

Ik hoop je op donderdag 20 juni te ontmoeten!

Na 29 juni gaat Socrates in Sneek 2 maanden dicht. Op donderdag 19 september zie ik jullie graag weer terug.

De training start op zaterdag 25 mei met vervolg op 8 en 29 juni.

Op vrijdagochtend 4 oktober start de training Verdiepen met vervolg bijeenkomsten op 25 oktober en 8 november. Deze training sluit aan op de training Ontdekken.

Website: http://www.socratesinsneek.nl

Gedicht

Zo was het

Verder word ik gedreven

een onbekend land in.

De grond wordt harder,

de lucht prikkelender, kouder.

aangeraakt door de wind,

die mij toewaait

van mijn onbekende doel

trillen de snaren

in afwachting.

Aldoor vragend

zal ik aankomen,

daar waar het leven wegklinkt -

een heldere zuivere toon

in de stilte

Dag Hammerskjöld